lunes, 1 de junio de 2020

25/05/2020 Casa Rita Torrens

"Edificio entre medianeras del año 1913-1914, de planta baja y dos pisos. La fachada se articula alrededor de una tribuna que deviene el elemento más característico. Es interesante el diseño de la barandilla de forja y los acabados de ladrillo visto y esgrafiados florales"

Ver: http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=10382
Carrer Pedró de la Creu, 11










Gracias por su aportación a: Rosendo Muñiz Soler

CARRER DEL PEDRÓ DE LA CREU
Un pedró en catalán era una piedra que indicaba el límite de un terreno, o algún punto determinado. En este caso se trataba de una piedra que aguantaba una cruz de aquellas que servían para delimitar cruces de caminos, como era en este caso los límites que separaban la villa de Sarrià con la villa d`Esplugues. Esta piedra con su cruz fue lo que le dio nombre a esta calle, que al principio era el camino que separaba aquellos dos municipios. Una calle que a lo largo de su historia tuvo distintos nombres. Al principio se la conocía como la calle de San José. En el año 1922 que la villa de Sarrià pasaba a formar parte de ser un nuevo barrio de la creciente ciudad de Barcelona, como quiera que el carrer de San José aparecía por duplicado se le cambió el nombre por el de carrer d'Esplugues. En el año 1927 el alcalde de Barcelona don Darios Rumeu i Freixa conocido como el barón de Viver le quiso poner el nombre de calle de la Creu del Padró, recordando la cruz que siempre caracterizó a esa calle, y con el nombre de la Creu del Padró se mantuvo hasta la llegada de la segunda república que en el año 1931 el alcalde republicano de Barcelona don Jaume Aguader i Miró la volvió a llamar carrer d'Esplugues. Finalizada la guerra civil el alcalde de Barcelona don Miquel Mateu i Pla la volvió a llamar Padró de la Creu poco tiempo porque en el año 1940 la dejó definida como la calle de la Cruz a secas. Y calle de la Cruz se llamó esta calle hasta el año 1980 que el alcalde don Narcís Serra i Serra la dejó definida para siempre como el carrer del Pedró de la Creu, que es el nombre que sigue conservando en la actualidad
CARRER DEL PEDRÓ DE LA CREU
Un pedró en català era una pedra que indicava el límit d'un terreny o algun punt determinat. En aquest cas es tractava d'una pedra que aguantava una creu d'aquelles que servien per delimitar creus de camins, com era en aquest cas els límits que separaven la vila de Sarrià amb la vila d'Esplugues. Aquesta pedra amb la seva creu va ser el que va donar nom a aquest carrer, que al principi era el camí que separava aquells dos municipis. Un carrer que al llarg de la seva història va tenir noms diferents. Al principi sel coneixia com el carrer de Sant Josep. L'any 1922 que la vila de Sarrià passava a formar part de ser un nou barri de la creixent ciutat de Barcelona, com que el carrer de Sant Josep apareixia per duplicat se li va canviar el nom pel de carrer d'Esplugues. L'any 1927 l'alcalde de Barcelona don Darios Rumeu i Freixa conegut com el baró de Viver li va voler posar el nom de carrer de la Creu del Padró, recordant la creu que sempre va caracteritzar aquest carrer, i amb el nom de la Creu del Padró es va mantenir fins l'arribada de la segona república l'any 1931 que l'alcalde republicà de Barcelona don Jaume Aguader i Miró el va tornar a anomenar carrer d'Esplugues. Finalitzada la guerra civil l'alcalde de Barcelona don Miquel Mateu i Pla el va tornar a anomenar Padró de la Creu poc temps perque a l'any 1940 el va deixar definit com el carrer de la Creu a seques. I carrer de la Creu es va anomenar aquest carrer fins l'any 1980 que l'alcalde don Narcís Serra el va deixar definit per sempre com el carrer del Pedró de la Creu, que és el nom que segueix conservant actualment."

No hay comentarios:

Publicar un comentario